• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На конференції обговорили інноваційні стратегії та кращі практики для запобігання корупції
опубліковано 07 серпня 2023 року о 09:10

Попереду – масштабна відбудова України, надходження іноземних інвестицій та допомоги донорів. Важливо, аби у взаємодії держави, бізнесу та громадськості було забезпечено прозорість та підзвітність процесу відновлення нашої держави.
Днями на конференції за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України  та проекту «ВзаємоДія», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні» (SACCI) обговорили інноваційні стратегії та кращі практики для запобігання корупції та сприяння успішним ініціативам з відновлення.

Участь у заході взяли Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк, заступник голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло, директор НАБУ Семен Кривонос, голова ДІАМ Олександр Новицький, голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм, керівник TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах Данило Молчанов та інші представники державних інституцій та неурядових організацій.
Серед ключових інструментів для запобігання та протидії корупції – цифровізація та автоматизація процесів. Вони покладені в основу реформи містобудування, є головним принципом роботи ДІАМ та мають стати двигуном у процесі відбудови. Ті цифрові механізми в будівельній галузі, які вже працюють – постійно вдосконалюються, масштабуються та дають суттєві результати. 
«Містобудування – дуже велика об’ємна галузь. Чим більше нових цифрових послуг і продуктів ми створюємо – тим більше розуміємо, що є ще над чим далі працювати. Вже успішно працює авторозподіл заявок замовників між головними інспекторами, стандартизовані відмови та інші механізми, які нівелюють корупційні ризики. Багато зараз на стадії розробки», – зазначив Голова ДІАМ Олександр Новицький.

Він анонсував розробку спеціального мобільного застосунку, користувачами якого будуть головні інспектори будівельного нагляду, технічні інвентаризатори та замовники будівництва для забезпечення прозорості процесу прийняття об’єктів в експлуатацію. У застосунку фіксуватимуться заміри об’єкта техінвентаризатором, замовник зможе здійснювати фото/відеофіксацію об’єкта і засвідчувати його готовність, головні інспектори під час огляду об’єкта здійснюватимуть фото та відеофіксацію в застосунку, завантажуватимуть довідку за результатами огляду там ін. Що дуже важливо для посилення громадського контролю – фото та відеоматеріали за результатами огляду із застосунку оприлюднюватимуться на публічному порталі Реєстру будівельної діяльності.
«Ці та інші цифрові рішення є важливим інструментом для забезпечення прозорості процесу будівництва в нашій державі. Ця робота не повинна зупинятись. Наше завдання – цифровізувати всю галузь від моменту отримання земельної ділянки – до моменту підключення до мереж, аби виключити саму можливість корупції в процесі відбудови», – додав Новицький.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux