• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
2023 рік

Обгрунтування проєкту секторального плану державного ринкового нагляду Державної інспекції архітектури та містобудування України на 2023 рік

 Відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» з метою забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам, а також забезпечення відсутності загроз суспільним інтересам органами ринкового нагляду здійснюється державний ринковий нагляд. 

Постановою Кабінету Міністрів України від 02 червня 2021 р. № 570 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1069 і від 23 грудня 2020 р. № 1340» перелік видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1069, доповнено пунктом 171 , згідно з яким до сфери відповідальності Державної інспекції архітектури та містобудування України було віднесено здійснення державного ринкового нагляду за видом продукції «будівельні вироби», а також пункт 4 Положення про Державну інспекцію архітектури та містобудування України (далі – ДІАМ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 р. № 1340, доповнено пунктом 21 згідно з яким ДІАМ, відповідно до покладених на неї завдань, здійснює державний ринковий нагляд в межах сфери своєї відповідальності. 

Проект секторального плану державного ринкового нагляду ДІАМ на 2023 рік (далі – проект секторального плану) розроблено на виконання вимог статті 20 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», Порядку розроблення та перегляду секторальних планів ринкового нагляду, моніторингу та звітування про їх виконання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2011 р. № 1410, (далі – Порядок) та ступенів ризику видів нехарчової продукції та критеріїв, за якими визначається належність нехарчової продукції до відповідних ступенів ризику, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2011 р. № 1404 (далі – ступені ризику нехарчової продукції).

 Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду припинено. Тому проект секторального плану розроблено з урахуванням наявної інформації, передбаченої пунктом 3 Порядку. Зокрема: 

 - результати аналізу інформації, одержаної за допомогою міжнародних, регіональних та іноземних систем повідомлення про продукцію, що становить серйозний ризик (проведено аналіз інформації, одержаної за допомогою міжнародної системи повідомлень про продукцію, що становить серйозний ризик «RAPEX»);

 -  інформацію з повідомлень митних органів Державної митної служби України про призупинення митного оформлення будівельних виробів (продукції) за результатами контролю продукції, отриману протягом січнялютого 2022 року; 

 - пропозиції Державної митної служби України до проекту секторального плану щодо здійснення контролю продукції. 

Разом з цим слід зазначити, що внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, пошкоджено та знищено значну кількість житлових будинків, об’єктів інфраструктури та виробництва. Для сприяння забезпеченню координації дій органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій (виробників та розповсюджувачів продукції) із забезпечення необхідними будівельними матеріалами (виробами (продукцією) для забезпечення виконання робіт з відновлення прийнятих в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів (будівель та споруд) та об’єктів незавершеного будівництва, пошкоджених внаслідок збройної агресії Російської Федерації, постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2022 р. № 790 утворено оперативний штаб із забезпечення будівельними матеріалами виробами (продукцією), до складу якого входять представники ДІАМ. В рамках діяльності оперативного штабу було отримано пропозиції щодо необхідності включення певних видів продукції до плану здійснення державного ринкового нагляду від асоціацій у сфері будівельної продукції, які також враховано під час складання проекту секторального плану. 

Крім того, з 01 січня 2023 року вступає в силу Закон України «Про надання будівельної продукції на ринку», яким гармонізовано українське законодавство до законодавства Європейського Союзу (Регламенту (ЄС) 305/2011), та постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2022 р. № 347 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2006 р. № 1764» до Технічного регламенту будівельних виробів (продукції), затвердженого зазначеною постановою, внесено зміни, згідно з якими до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом наступних 90 календарних днів спрощено процедури щодо імпорту будівельної продукції, необхідної для відбудови зруйнованої інфраструктури. Відтак, будівельна продукція, яка виготовляється в країнах Європейського Союзу, може ввозитись в Україну за спрощеною процедурою – на підставі декларації показників будівельної продукції, складеної відповідно до законодавства. Такою декларацією європейський виробник засвідчує, що продукція відповідає встановленим вимогам щодо її якості, безпечності та екологічності. 

Враховуючи викладене, до проекту секторального плану включено будівельні вироби, які відносяться до підвищеного ступеня ризику (цемент, будівельне вапно та інші гідравлічні в’яжучі речовини, теплоізоляційні та покрівельні матеріали, цегла тощо) щодо яких протягом року передбачається вжити заходів державного ринкового нагляду та контролю, а також передбачено проведення спільних планових перевірок характеристик продукції з Державною службою України з питань безпечності харчової продукції та захисту прав споживачів на відповідність технічним регламентам кабельнопровідникової продукції. 

Воєнна та післявоєнна відбудова України потребує найнеобхідніших, якісних та безпечних будівельних матеріалів. Секторальний план державного ринкового нагляду ДІАМ на 2023 рік дасть змогу забезпечити відповідність продукції встановленим вимогам, а також забезпечити відсутність загроз суспільним інтересам. 

Проект секторального плану підлягає громадському обговоренню у строки, передбачені законодавством. Пропозиції за результатами громадського обговорення приймаються до 15 листопада 2022 р. на електронну адресу: office@diam.gov.ua або поштову адресу: 01113, м. Київ, б-р Лесі Українки, 26. 

Проєкт секторального плану державного ринкового нагляду Державної інспекції архітектури та містобудування України на 2023 рік ( .pdf , 90.03 Кб )

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux