• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Семен Кривонос: Безбар’єрність має стати головним принципом великої відбудови країни
опубліковано 26 січня 2023 року о 09:29

Велика відбудова України має зробити міста та публічні простори безпечними, комфортними та, головне, - безбар‘єрними: де забезпечені рівні можливості доступу до житлових комплексів, шкіл, лікарень, торгових центрів та всі можуть реалізовувати своє право безперешкодно користуватись ними.  

 Про це йшлось на зустрічі першої леді Олени Зеленської зі студентами-архітекторами та професійною спільнотою, в якій взяв участь голова ДІАМ Семен Кривонос.  

Під час зустрічі перша леді Олена Зеленська презентувала Альбом безбар'єрних рішень – практичний посібник для архітекторів, проєктувальників, будівельників, замовників, і усіх, хто хоче, має нагоду і повноваження матеріалізувати філософію безбар’єрності у просторах та будівлях.  

«Уявіть людину на кріслі колісному, яка живе на останньому поверсі звичайної п’ятиповерхівки. Лунає повітряна тривога. За кілька хвилин чути перший вибух. Як думаєте, чи може ця людина швидко дістатися укриття? Маломобільні групи населення зараз ризикують життям більше за інших. Бо навіть шлях до порятунку для них небезпечний. Ця війна показала нам, наскільки безбар’єрність – не формальність. Це питання виживання», – зауважила Олена Зеленська.  

За словами Семена Кривоноса, держава все активніше впроваджує зміни, що регулюють питання доступності будівель та споруд та приводить будівельні стандарти у відповідність до європейських. Він наголосив, що всі учасники будівельного ринку мають неухильно дотримуватись відповідних державних будівельних норм.  

 «Особливо в нинішніх реаліях пріоритетом має бути побудова безбар’єрної держави. І це передусім завдання усіх учасників будівельного ринку, від етапу появи ідеї побудови об’єкта та його проектування – до прийняття в експлуатацію. Альбом безбар’єрних рішень тут стане помічником для побудови справді безбар’єрних об’єктів, які будуть зручними та доступними для всіх користувачів, – зазначив голова ДІАМ.  У свою чергу, головні інспектори ДІАМ ретельно перевіряють дотримання відповідних державних будівельних норм при розгляді документів, поданих замовниками», – прокоментував голова ДІАМ.  

Він зазначив, після перемоги над ворогом розпочнеться масштабна відбудова країни, відновлюватимуться зруйновані об’єкти та з’являтиметься велика кількість нових.   

«Якими наші міста та села будуть після відбудови маємо думати та піклуватись вже зараз. Відповідне вдосконалення нормативно-правової бази, впровадження нових підходів до підготовки фахівців, роз’яснювальна робота забезпечують основу побудови нової європейської держави», – зауважив він. 

 Нагадаємо, Альбом безбар’єрних рішень створено в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Проєкт реалізовано громадською організацією «Безбар’єрність» спільно з Міністерством розвитку громад та територій України у рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансування Урядів Німеччини та Швейцарії. Розробник Альбому безбар’єрних рішень – урбан-бюро Big City Lab.  Ознайомитись з Альбомом безбар’єрних рішень можна за посиланням: https://www.minregion.gov.ua/napryamki-diyalnosti/bezbaryernist/albom-bezbaryernyh-rishen/albom-bezbaryernyh-rishen.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux